ZELENO GOSPODARSTVO U EU

16. srpnja 2014.

Priopćenje MZOIP:

15.07.2014. – Ministar Zmajlović na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš EU-a u Milanu

U okviru talijanskog predsjedavanja EU, ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović u srijedu i četvrtak, 16. i 17. srpnja, u Milanu će sudjelovati na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš Europske unije. Na marginama Vijeća, ministar Zmajlović sastat će se i s Gianlucom Galettiem, ministrom okoliša i zaštite kopna i mora Republike Italije, s kojim će razgovarati o suradnji u zaštiti okoliša s naglaskom na sigurnost naftnih i plinskih operacija na Jadranskom moru.

Ključna tema neformalnog sastanka Vijeća ministara za okoliš EU-a je unaprjeđivanje zelenog gospodarstva u Europskoj uniji, odnosno, kako što bolje povezati i ojačati zeleni rast i nove mogućnosti zapošljavanja. U tom smislu, ministri će održati raspravu na temu „Na koji način unaprijediti zeleno gospodarstvo u EU”. Europska komisija nedavno je objavila paket mjera koje se odnose na cirkularnu ekonomiju, a koje uključuje najavljenu reviziju zakonodavstva o otpadu, te zeleni rast i zapošljavanje.

Prijelaz na zeleno gospodarstvo velika je prilika za stvaranje novih, visokokvalitetnih radnih mjesta koja pogoduju okolišu uz istodobno jamstvo održive dobrobiti budućih generacija i doprinos oporavku od gospodarske krize. Europski povjerenik za okoliš Janez Potočnik ministrima će predstaviti priopćenje o zelenim poslovima koje će Komisija uskoro usvojiti.

Ministri za okoliš održat će po prvi put i zajedničku sjednicu s ministrima rada, s ciljem osvrta na međusobnu povezanost zelenog rasta i zapošljavanja.

Na neformalnom sastanku Vijeća ministara za okoliš raspravljat će se i o klimatskim promjenama u kontekstu EU klimatsko-energetskog paketa do 2030. godine. Cilj diskusije je pomoći u oblikovanju zajedničkog stajališta EU-a za klimatski summit Ujedinjenih naroda koji će se 23. rujna održati u New Yorku.
IZVOR: http://www.mzoip.hr/default.aspx?id=19972