Dizajnirati i proizvoditi ambalažu na način da se može ponovno upotrebljavati ili reciklirati

20. svibnja 2016.

Priopćenje za javnost MZOIP

‘Uvođenjem načela održivosti u dizajn i proizvodnju ambalaže može se značajno doprinijeti smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. Važno je u trenutku osmišljavanja proizvoda i ambalaže voditi računa o tome što će s ambalažom biti kad se proizvod iskoristi i kako će se zbrinuti da ima najmanji utjecaj na okoliš. To, primjerice, znači ambalažu proizvedenu od materijala koji se mogu ponovno upotrebljavati ili na jednostavan i učinkovit način reciklirati’ – rekla je pomoćnica ministra za održivo gospodarenje otpadom Lidija Runko Luttenberger koja je sudjelovala na dodjeli nagrada za najbolju ambalažu u sklopu festivala ambalaže FEST.A CROPAK 2016.

U sklopu festivala, sinoć su u Zagrebu dodijeljene nagrade za najbolju ambalažu na hrvatskom i regionalnom tržištu CROPAK i REGPAK 2016. Dodjelu nagrada organizirali su tvrtka Tectus d.o.o., Institut za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT te stručni časopis Ambalaža/REGprint iz Zagreba.

I ove godine posebna pozornost posvećena je nagradi EKO CROPAK za edukacijski projekt i cjelovit sustav gospodarenja ambalažom i otpadnom ambalažom, kojima se nagrađuju u praksi potvrđeni rezultati u zaštiti okoliša. Ovogodišnji dobitnici su Grad Zadar i GKP PRE-KOM d.o.o. iz Preloga, a nagrade im je uručila pomoćnica ministra za održivo gospodarenje otpadom Lidija Runko Luttenberger.

Novost ove godine je i dodjela priznanja u kategoriji ‘Save Food – dodana vrijednost’, kao dio globalne inicijative Save Food inicirane od strane FAO-a (Food and Agriculture Organization), UN-ovog programa za okoliš (UNEP) i svjetskog sajma Interpack iz Dusseldorfa. Inicijativi se, s ciljem valorizacije značaja ambalaže u preveniranju gubitka hrane i sprečavanju gladi u svijetu, pridružila i Svjetska organizacija za ambalažu (WPO), dok je mandat za provođenje Inicijative za Hrvatsku i regiju dodijeljen hrvatskom Institutu za ambalažu i tiskarstvo Tectus – IatT, kao jedinom punopravnom članu WPO-a iz regije. Ocjenjivana su ambalažna rješenja koja osnovnoj funkciji zaštite proizvoda dodaju vrijednost u smislu stupnja inovacije s konceptualnog i tehničkog aspekta, jednostavnosti proizvodnje i aspekta održivosti u odnosu na ciljano tržište. Prvi nositelji priznanja Save Food – dodana vrijednost su tvrtke C pakiranje d.o.o., PIK Vrbovec – mesna industrija d.d. i Podravka d.d.

Nagrade CROPAK za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu tradicionalno su dodijeljene u 13 kategorija, a za najbolju od najboljih proglašena je ambalaža serije Korlat vina, tvrtke Badel 1862 d.d., Zagreb, kojoj je pripao CROPAK GODINE 2016. Nagrade REGPAK za najbolju ambalažu na tržištu regije dobili Senor dobro društvo za komunikaciju d.o.o. iz Hrvatske za ambalažu vina ‘Pod zidom’ te Kabinet d.o.o. iz Srbije za seriju etiketa Kabinet pivo.

‘Neprekidno se trudimo uvesti nove standarde u ambalažnu industriju te potaknuti struku da odgovori na suvremene globalne izazove, kao što su zaštita okoliša i prevencija gubitka hrane, kojima smo posvetili ovogodišnji festival. Dobitna kombinacija je kvalitetan proizvod u dobro osmišljenoj ambalaži’ – izjavila je Drena Milijević, ravnateljica Instituta za ambalažu i tiskarstvo Tectus -IatT i idejna začetnica projekata.