Čist okoliš od malih nogu – provedene edukativne radionice za djecu Splitsko-dalmatinske županije

28. lipnja 2023.

REGIONALNI CENTAR ČISTOG OKOLIŠA d.o.o. osmislio je i tijekom mjeseca lipnja organizirao i proveo 14 edukativnih radionica prilagođenih djeci vrtićkog i školskog uzrasta diljem Splitsko-dalmatinske županije, između ostalog u Splitu, Sinju i na otoku Visu, s ciljem poticanja novih naraštaja na odgovorno promišljanje o budućnosti. Kombinirajući edukativan i zabavan sadržaj, RCČO je kroz ekološke radionice i kazališne predstave ukazao više od 600 djece na pravilno gospodarenje otpadom.

Edukacija najmlađih investiranje je u sretniju, zeleniju i održiviju budućnost, a za razvoj svijesti o važnosti zaštite okoliša – nikad nije prerano. Stoga je djeci, bilo da je riječ o najmlađima koji tek spoznaju svijet oko sebe ili onima nešto starijima, vlastitim primjerom i zanimljivim edukativnim sadržajem potrebno usaditi pravilne navike jer kad djeca jednom shvate važnost odvajanja otpada te njegovog ponovnog korištenja, shvatit će i koliko je njihova uloga važna i usvojiti kao dio cjeloživotnih navika.

Kreativne radionice i vesele dječje predstave osmišljene su i provedene na interaktivan način, prikazujući pravilno i održivo gospodarenje otpadom, s posebnim naglaskom na važnost razvrstavanja otpada i recikliranja.

Koliko je važno čuvanje prirode i okoliša, podsjetile su se odgojno-obrazovne institucije Splitsko-dalmatinske županije:

 • dječji vrtić Bili cvitak (Sinj)
 • dječji vrtić Koralj (Split)
 • dječji vrtić Maslina (Split)
 • dječji vrtić Školjkica (Split)
 • dječji vrtić Smokvica (Split)
 • dječji vrtić Trešnjica (Žrnovnica)
 • dječji vrtić Vis (Vis)

te

 • osnovna škola Marka Marulića (Sinj)
 • osnovna škola Žrnovnica (Žrnovnica)
 • osnovna škola Dobri (Split)
 • osnovna škola Mejaši (Split)
 • osnovna škola Skalice (Split)
 • osnovna škola Vis (Vis)

Eko radionice održao je Ivan Martinac, kineziolog s dugogodišnjim iskustvom rada na ovakvim i sličnim radionicama, a nekoliko predstava „Eko patrola“ održano je u izvedbi glumaca Kristijana Ugrine i Vedrana Živolića iz Udruge „Mali grad“.

U predstavi Kristijan i Vedran igraju Ježa i Puža, dok djeca predstavljaju ostale jedinke u prirodi kojima posjetitelji svojom nepažnjom onečiste životni okoliš. Stoga Puž i Jež odluče uzeti šarene kantice s ruba šume i svaku od njih napuniti odgovarajućom vrstom otpada koji je razbacan svuda po šumi. Puž i Jež se djeci obraćaju kao leptirićima koji lete naokolo, kako i priliči njihovoj radoznaloj naravi i dječjem duhu te zajednički stvore eko patrolu i pospreme otpad u za to predviđene spremnike, čime ih se na vrlo interaktivan i kreativan način uči kako pravilno odvajati otpad.

Predstavu Eko patrola došla je pogledati i Slobodna Dalmacija u O.Š. Marka Marulića u Sinju, gdje su porazgovarali s učenicima, glumcima i školskim kolektivom – njihovu reportažu pročitajte ovdje. 

Djeca, ali i i njihovi učitelji i odgajatelji te ravnatelji škola s radionica su izašli prepuni dojmova i novih saznanja kojima će zasigurno snažno djelovati na svoju okolinu.

U REGIONALNOM CENTRU ČISTOG OKOLIŠA d.o.o. imamo na umu da se u predškolskoj i osnovnoškolskoj dobi formiraju temelji za izgradnju ličnosti te da ovakve edukativne radionice mogu pomoći u boljem razumijevanju potreba zajedničkog životnog prostora. Kombinirajući edukativan i kreativan sadržaj u pronalaženju novih načina pristupa ekološkim problemima, kroz ovakve radionice i predstave ujedno se potiče razvoj dječjeg promišljanja na relaciji smeće-otpad-recikliranje.

RCČO ima za cilj izgraditi infrastrukturu za gospodarenje otpadom na županijskoj razini, centar za gospodarenje otpadom i pretovarne stanice te osigurati da se gospodarenje otpadom primjenom najsuvremenijih tehnologija obrade otpada odvija uz maksimalnu zaštitu okoliša i ljudskog zdravlja.

Svoju odgovornost u zajednici, RCČO d.o.o. potvrđuje kontinuiranom edukacijom građana, posebno najmlađeg uzrasta.

Objavljeno: 28. lipnja 2023.