Status projekta Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici

21. veljače 2018.

U tijeku sanacije Karepovca, sve je više pitanja o statusu projekta izradnje Županijskog centra za gospodarenje otpadom u Lećevici. Donosimo Vam odgovore na najčešće postavljana pitanja o dosadašnjem razvojnom putu projekta CGO u Lećevici i šest pretovarnjih stanica na području Splitsko-dalmatinske županije, te kad možemo očekivati početak gradnje CGO u Lećevici.

Zašto se toliko godina čekalo na CGO u Lećevici?

Narodno rečeno, u pripremnoj fazi, projekt CGO u Lećevici je prošao „sito i rešeto“. Regionalni centar čistog okoliša (RCČO) je u posljednje tri godine, odnosno u periodu od 2014. do konca 2017. godine, obavio je sve pripreme za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici i šest pretovarnih stanica na području Splitsko-dalmatinske županije. Obiman i mukotrpan posao prikupljanja dokumentacije, koji je nailazio na niz nepredviđenih prepreka i otezanja, podrazumijeva ishođenje opsežne studijske i projektno-tehničke dokumentacije kao osnove pokretanja upravnih postupaka za ishođenje potrebnih dozvola. Ukratko, u trogodišnjem periodu do 2014. do 2017. godine izrađeno je preko 70 dokumenata i provedeno na desetke upravnih postupaka te je pripremljena vrlo zahtjevna dokumentacija.

Od uistinu opsežne dokumentacije koja je sređivana tijekom godina, u infografici vam donosimo pregled najvažnijih ishođenih dokumenta u posljednje tri godine, bez kojih gradnja CGO u Lećevici ne bi bila moguća.

Što sad slijedi? Hoćemo li dočekati ŽCGO u Lećevici?

Projekt je u cijelosti pripremljen u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i energetike, Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te predstavnicima Europske komisije (JASPERS) te slijedi postupak direktne dodjele sredstava iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija, a kraj 2017. i početak 2018. godine obilježen je intenzivnim pripremama za raspisivanje međunarodnog natječaja za izvođače radova.

Sukladno Zakonu o javnoj nabavi, 21. veljače 2018. godine započinje savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za tehničku pomoć, a tijekom ožujka ove godine slijedi isto i za izvođače radova, nadzor i PR. Nakon savjetovanja objavljuje se međunarodni natječaj i odabiru se izvođači.

Kad će se CGO u Lećevici početi sa radom?

Po završetku svih javnih natječaja i odabira izvođača radova, planira se pristupiti fazama realizacije projekta što znači da konačno kreće priprema i gradnja CGO u Lećevici i šest pretovarnih stanica. Od trenutka ulaska u gradilište, do početka rada centra trebat će oko godinu i pol dana. Stoga, očekuje se da će CGO u Lećevici nakon probnog rada, biti pušten u pogon krajem 2021. godine.