Projekt od 400 milijuna kuna koji spašava Split i Dalmaciju konačno dobio zeleno svjetlo!

19. lipnja 2017.

Sada je i definitivno jasno: otpad iz Splitsko-dalmatinske županije će se odvajati, kompostirati i obrađivati u Regionalnom centru čistog okoliša u Lećevici.

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u petak je izdalo rješenje koje je Centar u Lećevici čekao više od petsto dana. Prema njemu, uz primjenu propisanih mjera nije potrebno provesti novi postupak procjene utjecaja na okoliš nakon što je Lećevica svoje kapacitete smanjila sukladno EU direktivi o 50 posto odvojeno prikupljenog otpada.

To u praksi znači da je Regionalni centar dobio i posljednji dokument koji mu je prijeko potreban kako bi konačno, dvije godine nakon svoje potpune prilagodbe EU standardima, mogao krenuti u ishođenje lokacijske dozvole. S njom, Centar u Lećevici će za mjesec dana moći raspisati natječaj za izvođača radova, a u 2018. godini početi i s gradnjom modernog postrojenja koje bi na dulji rok trebalo riješiti problem odvoza, odvajanja, reciklaže i obrade otpada u najvećoj dalmatinskoj županiji.

I stvoriti preduvjete da se konačno počne sa sanacijom splitskog Karepovca, sinjskih Mojanki i ostalih 14 postojećih legalnih odlagališta otpada smještenih bez ikakve zaštitne podloge mahom na krškom tlu.

Centar u Lećevici u svoj Plan gospodarenja otpadom uvrstio je početkom ove godine i bivši Mostov ministar Slaven Dobrović. Upravo je on nakon dolaska na čelo Ministarstva zaštite okoliša, u siječnju 2016., kritizirao čitav projekt, tvrdeći da Lećevica nije najbolja lokacija za izgradnju Centra za gospodarenje otpadom: i zbog toga što je udaljena od Splita, i zbog toga što prijašnja ispitivanja utjecaja na podzemne tokove izvora pitke vode navodno nisu provedena u skladu s pravilima.

Drugim riječima, da nisu napravljena u razdoblju tzv. visokih voda, pa rezultati, po kojima Lećevica spada u IV. zonu zaštite pitke vode, najmanje opasnu, nisu relevantni. To je bio i ključan razlog zašto je on u proljeće ove godine naložio Hrvatskim vodama ponavljanje postupka mikrozoniranja, uvjeren da će tako usporiti, a možda i blokirati čitav projekt.

No, događaji su ga potpuno demantirali. Boja koju su stručnjaci Hrvatskoga geološkog instituta uz nadzor Hrvatskih voda stavili na lokaciji na kojoj se treba graditi Centar nije se pojavila ni nakon 90 dana, pa su stručne službe Ministarstva – a riječ je ukupno o sedam uprava čiji su stručnjaci sudjelovali u konačnom pravorijeku – donijele rješenje i tako “odblokirale” Lećevicu.

A time i pedesetak milijuna eura koje je EU iz svojih fondova namijenio za taj projekt.


Odbačene pritužbe

Pozitivna mišljenja na izrađeni elaborat Centra Lećevica, po ovom rješenju dalo je sedam tijela i to: zajedno Uprava za vodno gospodarstvo i Hrvatske vode, te Uprava za prirodu, Uprava za gospodarenjem otpadom, Uprava za klimu, zrak i tlo, te Ministarstvo zdravstva i to za buku, kao i Splitsko-dalmatinska županija Odjel za okoliš i sama Općina Lećevica.

Provjerene su i sve pritužbe na sam zahvat, redom od eko-udruga, koje su također odbačene, budući je analizom svih činjenica i provedbom raznih mjerenja (među inima i zadnje trasiranje vode), potvrđeno kako opasnosti nema. Gradnja Centra za zbrinjavanje otpada Lećevica će trajati godinu dana od dana ulaska izvođača na gradilište.

Hoće li to biti do konca 2018. godine ili će nas ipak čekati plaćanje “penala” Europskoj uniji jer nismo u zadanom periodu iznašli rješenje za otpad, ovisi o natječaju za izvođače, žalbama i inim rokovima. Valjda se i ovog puta neće čekati više od godinu i pol dana za jedno – rješenje….

Izvor: slobodnadalmacija.hr