Plastika

15. prosinca 2016.

Plastika u preradu, a ne u prirodu!

Plastici koja završi odbačena u okolišu ili na odlagalištu potrebno je i do 500 godina da bi se razgradila.

Stoga plastični otpad trebamo odvojeno prikupljati i tako omogućiti njegovo recikliranje, jer tako ne samo da čuvamo prirodu, već i štedimo na skupim sirovinama kao što je nafta te energiji potrebnoj na izradu plastičnih predmeta i ambalaže.

Plastiku je moguće otopiti i preoblikovati u nove proizvode, kao što su boce, olovke, vrtni namještaj ili čepovi, ili se pak može nasjeckati i preoblikovati u poliester za odjeću: da bi se proizveo gornji dio odjeće od flisa za odrasle, potrebno je 25 plastičnih boca od dvije litre.
Plastici je potrebno i do 500 godina da bi se razgradila

Spremnik za plastičnu ambalažu Da – plastična ambalaža: boce bezalkoholnih pića i napitaka, omekšivača, šampona, prehrambenih proizvoda, odnosno sva ambalaža koja na sebi ima jednu od oznaka da se može reciklirati Ne – plastična ambalaža motornih ulja i zaštitnih sredstava (pesticida, herbicida, insekticida), drugih otrova i slično što čini opasni otpad Otpadna ambalaža od PET-a, Al/Fe-a i stakla od pića u sustavu povratne naknade Predajte ju u trgovinu koja preuzima otpadnu ambalažu i ostvarite povrat novca u iznosu od 0,50 kn po jedinici otpadne ambalaže. Prilikom predaje takva otpadna ambalaža mora biti uredna, a to znači da ne smije biti onečišćena, mora biti ispražnjena, ne smije biti zgužvana i mora imati neoštećenu oznaku „POVRATNA NAKNADA 0,50 kn“. Ambalaža se može vraćati sa ili bez čepa. Ambalažu od mlijeka i mliječnih napitaka poželjno je isplahnuti prije vraćanja u trgovine.


POLI (ETILEN-TEREFTALAT)

Najraširenija vrsta plastike koja se uglavnom koristi za boce za vodu, sokove, posude za prehrambene proizvode i ostalu ambalažu. Reciklira se da bi se proizvela poliesterna vlakna, flasteri, meke boca za pića, termo-izolacijske ploče.


POLIETILEN VISOKE GUSTOĆE

Koristi se za boce za mlijeko, sokove, jogurt, vodu, deterdžente i druge kemijske preparate. Reciklira se da bi se proizvele boce, kutije za namirnice, kante za recikliranje, poljoprivredne cijevi, šalice, plastično drvo.


POLI (VINIL-KLORID)

Koristi se za boce, za deterdžente, šampone i druge kemijske preparate, kablove i drugi građevinski materijal. Reciklira se da bi se proizvele cijevi, ograde i boce koje se ne koriste u prehrani.


POLISTILEN NISKE GUSTOĆE

Koristi se za fleksibilne boce, vrećice za kruh, smrznutu hranu. Reciklira se da bi se proizvele plastične vrećice, razni kontejneri, razne boce, cijevi i razna laboratorijska oprema.


POLIPROPILEN

Koristi se za boce za jogurt, sirupe, kečap, medicinske boce, zatvarače za boce. Reciklira se u razne dijelove za vozila i industrijska vlakna.


POLISTIREN

Koristi se za čvršću ambalažu, tanjure, čaše, kutije za lijekove. Reciklira se u raznu uredsku opremu, igračke, videokasete i kutije, izolacijske ploče, ugostiteljska pomagala i proširene polistirenske proizvode.


OSTALI VIŠESLOJNI (LAMINIRANI) MATERIJALI

Ostala plastika: akrilik, polikarbonat, najlon, fiberglas, poliaktid. Ostali plastični proizvodi koji nisu navedeni u gornjem popisu.

Razmislimo:
prva ikad izrađena plastika još uvijek se nije razgradila
od 25 PET plastičnih boca može se izraditi jedna zimska jakna od flisa
više od milijun morskih životinja godišnje strada jer zamijene odbačenu plastiku za hranu