Opara: Kreće sanacija Karepovca, već 2021. govorit ćemo o ozelenjivanju odlagališta otpada

7. listopada 2017.

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara izvijestio je u petak kako po završetku ponovljenog natječaja kreću radovi na sanaciji odlagališta otpada Karepovac za što je u gradskom proračunu rezervirano 80 milijuna kuna.

Krstulović Opara rekao je da će se nakon ponovljenog natječaja za ponuđače pristupiti izradi ozbiljnog ugovora s najboljim ponuđačima te će se početi koristiti financijska sredstva iz proračuna planirana za početak sanacije Karepovca.

“To je težak put, ali taj put konačno danas započinjemo. Već 2021. govorit ćemo o ozelenjivanju Karepovca jer će dotad biti saniran, kao što je to projektom i predviđeno. Sanacija Karepovca počinje vrlo skoro. Potpuno sam siguran da ćemo novce koje smo predvidjeli – za ovu godinu i za tu svrhu – potrošiti”, poručio je.

Gradonačelnik Krstulović Opara drži kako je sanacija Karepovca prijelomna točka razvoja Splita.

Podsjetimo, prva odgoda početka sanacije Karepovca bila je krajem svibnja i to po žalbi tvrtke čija je ponuda odbijena, a druga odgoda nakon dva mjeseca kad je Državna komisija za kontrolu postupka javne nabave, zbog određenih nedostataka, poništila natječaj pa je splitski gradonačelnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike zatražio pomoć u sastavljanju teksta za novi natječaj.

Projekt sanacije odlagališta Karepovac uvršten je u Plan gospodarenja otpadom RH u sklopu interventne mjere za smanjenje odlaganja komunalnog otpada Splitu i za to je predviđeno 100 milijuna kuna.

Provest će se u dvije faze: u prvoj fazi pokrenut će se sanacija dijela odlagališta i paralelno osigurati sustav odvojenog prikupljanja i obradu otpada koji će se odlagati na već planiranu novu plohu, usklađenu s propisima.

Nakon izgradnje i početka rada Centra za gospodarenje otpadom Lećevica odradila bi se druga faza sanacije Karepovca, a to je njegovo konačno zatvaranje.

Početak sanacije financirat će se novcima Grada Splita i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a planirano je da bi se paralelno izradila dokumentacija potrebna za prijavu na EU sufinanciranje.

Izvor: slobodnadalmacija.hr