Međunarodni stručni skup o gospodarenju otpadom

20. travnja 2017.

Gospodarenje otpadom gorući je problem Srednje Dalmacije posebno stoga što su se posljednjih mjeseci na putu izgradnji jedinstvenog regionalnog Cenra za gospodarenje otpadom u Lećevici našli brojni problemi. Kako gospodariti otpadom, prema iskustvima i primjerima iz prakse Slovenaca i Talijana moglo se čuti danas u Splitu na međunarodnom stručnom skupu kojeg su organizirali Regionalni centar čistog okoliša i Splitsko-dalmatinske županije.

Pakazalo je to i posljednje trasiranje u Lećevici. Radnici Hrvatskih voda, desetog su ožujka na lokaciji budućeg Centra ubacili traser zelene, neškodljive boje kako bi ispitali vezu s vodoslivnim područjima rijeka Jadra, Pantana, Krke i Žrnovnice. Od tada je prošlo 40 dana.

To znači zeleno svjetlo za gradnju budućeg centra u Lećevica.

Korak je to do lakacijske dozvole Centra za gospodarenje otpadom.

Kazao je to direktor Regionalnog centra čistog okoliša Tomislav Šuta na međunarodnom stručnom skupu kojeg je organizirao na temu gospodarenja otpadom u Splitsko dalmatinskoj županiji. Na njemu je prikazan i održivi sustav uspostave gospodarenja s naglaskom na odvojeno prikupljanje otpada, a prezentiran je i kolegama iz Italije i Slovenije.

Slovenija je eurospski prvak u odvajanju otpada. Ljubljana je šampion među eurospkim prijestolnicama u razvrstavanju smeća. Od 2012. Do 2014 godine stopa odvojenog otpada u Sloveniji porasla je s 22 na 50 posto.

Slovenci su za nesavjesne građane uveli i novčane kazne.

U Splitsko dalmatinskoj županiji na ovaj se naćin prikuplja tek 1,1posto otpada.

Osim inozemnih i domaćih stručnjaka, međunarodnom skupu su pristustvovali i zainteresirani građani , te redsatvnici ekoloških udruga.

Izvor: mreza.tv