M. Kuhta: “idealni uvjeti za izvođenje trasiranja”

11. ožujka 2017.

Radio Split, 10. 03. 2017.

U Lećevici kod koje se planira graditi Regionalni centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, danas je u krški ponor bačen traser – neškodljiva boja. Dužina njezina putovanja kroz krške ponore do izvora rijeke Jadro, ali i drugih,  pokazat će u kojoj je sanitarnoj vodozaštitnoj zoni budući centar. Time će se otkloniti ili potvrditi strahovanja ekoloških udruga da će  gradnja centra ugroziti izvorišta pitkih voda Jadra i Krke.

Novo mikrozoniranje sanitarnih zona zaštite zona naložio je ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović od kojega su iz Splitsko-dalmatinske županije tražili da ubrza proceduru gradnje kako bi se stvorili uvjeti da se zatvori 14 neuređenih odlagališta u SDŽ.

U pustoši Dalmatinske zagore, grabovih šuma i jama, u Šilovića docima, 12 kilometara od Lećevice, upravo na mjestu gdje se planira graditi budući centar, pripreme za ubacivanje trasera. Miješa se 100 kg. neškodljive boje koja se utiskuje u ponor. Hidrogeolog Mladen Kuhta spušta se u jamu duboku 30 metara.

  • Podzemna voda, podzemni tokovi su negdje oko 200 metara ispod nas, rekao je Kuhta

Provjerava dotok boje i ispiranje vodom iz cisterni koje su dopremili vatrogasci.

  • Ovo je idealna situacija za izvođenje trasiranja. Imamo visoki vodni val u povlačenju. To je najbolji trenutak za ubacivanje trasera, ustvrdio je Kuhta.

I danas su neke udruge u priopćenju izrazile sumnju u ovo trasiranje. Prema njihovom mišljenju, trebalo ga je izvršiti prije pet dana u vrijeme velikih kiša. Na trasiranju je i njihov predstavnik Anđelko Parčina.

  • Pravilni propisuje da se trasiranje treba obaviti za vrijeme velikih voda, a sad nisu velike vode, kazao je Parčina.
  • Jesu – odgovorio je Kuhta – Jesu, 93. Propisani su uvjeti da velikim vodama smatramo kad minimum 20 m3 (kubika) istječe na Jadru. Već par dana istječe ta količina i sada istječe negdje blizu 22 kubika, što u potpunosti zadovoljava uvjete, ustvrdio je Želimir Pekaš iz Hrvatskih voda.
  • Očekujemo da će se ovim otkloniti sve nedoumice po pitanju trasiranja bile u proteklom razdoblju, rekao je Tomislav Šuta, direktor RCČO.

Struka i politika, te stanovnici Splita od ministra Dobrovića su zadnjih mjeseci tražili da ubrza procedure za gradnju Županijskog centra, čime bi se ubrzalo i zatvaranje splitskog odlagališta Karepovac te još 14 neuređenih i po okoliš i zdravlje ljudi opasnih odlagališta otpada u SDŽ. Rezultati današnjeg trasiranja očekuju se minimalno za dva mjeseca.

Autor priloga: Vedrana Krstić-Ivanišević

http://radio.hrt.hr/radio-split/aod/dnevnik-radio-splita/200644/