KAKO SMANJITI PREKOMJERAN NASTANAK OTPADA ZA VRIJEME BLAGDANA

22. prosinca 2020.

Božićni i novogodišnji blagdani najljepše su i najveselije doba godine, ali su, također, i doba godine u kojem najviše kupujemo i time generiramo najviše otpada. Sjetite se samo svih onih kutija i papira u koje su zamotani pokloni, ukrasa koji se razbiju za vrijeme blagdana, kao i pretjerane količine hrane i kolača koji završe u kanti, jer ih ne stignemo pojesti.

U tradiciji je naše zemlje da, posebno u vrijeme blagdana, hrane ne smije nedostajati. Međutim, ovogodišnji praznici bit će prilično drugačiji od onih na kakve smo navikli i morat ćemo ih, zbog aktualnih mjera uzrokovanih pandemijom, provesti u manjem krugu ljudi. Stoga je važno i navike prilagoditi novonastaloj situaciji.

Prvo na što treba pripaziti jest količina hrane koju ćemo pripremati, imajući na umu da će nas ovog prosinca sigurno posjetiti manje gostiju nego smo to naviknuli. Samim time, i kupnju je potrebno pažljivije planirati pa u nabavku ne bi trebalo ići bez popisa namirnica koje su vam potrebne, a koji je napravljen na temelju plana što ćete sve za blagdane pripremati. Kad budete odlučivali koje će se delicije naći na vašem blagdanskom stolu, svakako razmišljajte o onima koje se mogu zamrznuti, kako biste smanjili potencijalno bacanje neiskorištene hrane u siječnju.

Malo je situacija uzbudljivo kao otvaranje poklona na Božićno jutro, posebno kada je popraćeno dječjim veseljem. I teško da netko u tom uzbuđenju razmišlja o recikliranju. No, pokušajte ipak spriječiti trganje papira i pospremite ga za umatanje nekih novih poklona ili barem za izradu kolaža. Reciklirani papir je dobra opcija za umatanje poklona, a velikoj količini papira možete doskočiti i umatanjem poklona japanskom tehnikom furoshiki – odnosno umatanjem poklona u tekstil.

Prije same kupnje poklona, dobro je razmisliti i o količini plastike koja nikome nije potrebna te o hrpi sitnih igračaka koje se zagube ili ubrzo završe u smeću. Stoga bi princip „manje je više“ trebalo primijeniti i na kupnju poklona.

Božićni ukrasi su neizostavna stavka na popisu potrošnje u ovo doba. Prošle je godine u Hrvatskoj u vrijeme blagdana potrošeno preko 15 milijardi kuna. Ekonomska situacija ove godine nije obećavajuća i iznosi koji će se potrošiti vjerojatno će biti manji, no u ovo je doba godine općenito teško povući ručnu. Ipak, ne zaboravite da blagdanske dekoracije možete osvježiti ili napraviti od materijala koje imate kod kuće, a pritom ćete se i dobro zabaviti.

Kad blagdani prođu, odbačeni borovi i jelke postaju uobičajeni prizor na ulicama. Manje od mjesec dana uživanja u božićnom ugođaju posljednjih je godina generiralo više od 100.000 odbačenih borova u siječnju samo u Zagrebu. Iako postoji mogućnost najma božićnih drvca, a i sve češće se kupuju borovi u teglama koji se kasnije mogu posaditi na zelenim površinama, odbačenih je još uvijek prevelik broj. Kako se pobrinuti za njih i pravilno ih odložiti?

Drvca ne bi trebalo odlagati na nogostupe, parkirališta ili prometnice, već na zelenu površinu, pored kontejnera ili zelenog otoka. Prikupljeni odbačeni borovi mogu se pretvoriti u kompost, ne samo u kompostanama, već i u domaćim, kućnim kompostištima. Treba ih samo dobro usitniti i uz dodatak gnojiva i biootpada dobije se kvalitetan humus. Pripremate li ih za recikliranje, odrežite i odvojite grane, jer ćete ih na taj način jednostavnije iznijeti iz stana.

Zapamtite: za mnoge stvari koje uzimamo zdravo za gotovo u vrijeme blagdana postoji prirodnija, za okoliš manje štetna alternativa. Blagdani su vrijeme kad razmišljamo o svojim najdražima i o istinskim vrijednostima, ali i pravo vrijeme za to da razmislimo koliko naš izbor kao potrošača ima izravan utjecaj na okoliš.