Kako smanjiti otpad u turističkoj sezoni?

10. lipnja 2022.

Turistička sezona u Splitsko-dalmatinskoj županiji najprometnije je razdoblje u godini te prihodi županije uvelike ovise o sektorima turizma i ugostiteljstva. U protekle dvije pandemijske godine turistička sezona bila je ‘slabija’ nego u rekordnoj 2019. godini, ali već se prošle godine dao naslutiti „povratak na staro“ kada je, zbog značajnog popuštanja epidemioloških mjera, broj dolazaka turista u županiji bio 70 % nego godinu ranije.

Stručnjaci 2022. turističku sezonu najavljuju kao ‘rekordnu’ godinu. Prema podacima iz Državnog zavoda za statistiku, Splitsko-dalmatinska županija 2019. godinu zaključila sa 3,9 milijuna dolazaka i 19,7 milijuna noćenja. Već od Uskršnjeg vikenda ove godine vidi se porast broja noćenja te su djelatnici u turizmu vrlo optimistični, a vidljiv je i porast broja događanja i turističkih sadržaja te turiste ove godine čeka pregršt aktivnosti u kojima bi mogli sudjelovati.

Imajući na umu da se broj ljudi u županiji u visokoj sezoni gotovo pa i utrostruči, neminovno je da se količina otpada poveća. Međutim, jedan od najvećih problema u Splitsko-dalmatinskoj županiji je vrlo mala stopa pravilnog odvajanja otpada na razini jedinica lokalne samouprave i niska razina poznavanja hijerarhije gospodarenja otpadom.

Europska unija postavila je ambiciozne ekološke ciljeve te je predložila da se do 2030. godine reciklira najmanje 70 posto komunalnog otpada. S druge strane, Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2022. godine kao cilj je postavljeno da se do ove godine na odlagališta odloži manje od 25 % mase proizvedenog komunalnog otpada.

Kako bismo zadovoljili nove regulative Europske Unije, postoje brojni jednostavni načini za smanjivanje nastanka količine otpada i prenamjenu artikala u sektorima ugostiteljstva i turizma.

Kako održivo opremiti apartmane i sobe za turiste?

U svrhu doprinosa smanjenja mnogostrukog povećanja nastanka komunalnog otpada u turističkoj sezoni, svaki privatni iznajmljivač može u svojim apartmanima i sobama potaknuti goste da smanje i pravilno odvajaju otpad, ali i održivo ljetuju.

Apartmani i sobe mogu postati održivi na sljedeće načine:

U zajedničkim prostorijama:

 • Postavite dovoljan broj kanti za pravilno odlaganje otpada
 • Koristite štedljive LED žarulje ili rasvjetu koja se pali na senzore, kako biste smanjili potrošnju energije
 • Vrtove i terase opremite solarnom rasvjetom
 • Gostima ponudite unaprijed napunjene bočice s vodom i platnene vrećice kako biste ih potaknuli da smanje korištenje plastike
 • Ako postoji kuhinja koja je na raspolaganju svim gostima, izbjegavajte papirnate ubruse te je opremite platnenim krpama; osim toga, svo plastično posuđe zamijenite onim od trajnijih materijala

U sobama ili apartmanima:

 • Na vidljivom mjestu i na više jezika istaknite uputstva za uštedu energije. Potaknite goste da dok borave u klimatiziranom prostoru ne otvaraju prozore ili balkonska vrata, a kad napuštaju objekt da ugase svjetlo, televizor i klimatizacijske uređaje
 • Ako ste u mogućnosti, postavite dodatne manje kante za pravilno odlaganje otpada

U sanitarnim prostorijama:

 • Umjesto malih plastičnih pakiranja sapuna u kupaone instalirajte dozatore s tekućim sapunom
 • Gostima ostavite obavijest da – zbog uštede vode i struje – odgovorno postupaju s ručnicima i višekratno ih koriste
 • Za dodatnu uštedu vode podsjetite svoje goste da dok peru zube ili šamponiraju kosu zatvore vodu

Budite održivi domaćini:

 • Smanjite plastične proizvode u apartmanu i potaknite turiste da kupuju ECO proizvode
 • Razgovarajte s njima – uputite ih na lokacije tržnica i lokalnih proizvođača
 • Preuzmite mali popis pravila u vašem objektu i predstavite se kao ‘ECO friendly’ domaćini

Provedbom navedenih savjeta, popravlja se cjelokupni dojam županije kao turističke destinacije te se turistima daje do znanja da brinemo o okolišu i očuvanju obale.

Digitalizacijom i umjerenošću do zelenog ugostiteljstva

Kako bi se ostvario cilj Europske Unije da Europa do 2050. godine postane klimatski neutralan kontinent, Europska Komisija je 2020. godine poručila da ulazimo u novo razdoblje – „digitalni decenij“. Ubrzo nakon službenog proglašenja pandemije, poslovanja su se počela radikalno digitalizirati. Kao posljedica uvođenja fizičke distance i samoizolacije, digitalne tehnologije su u vrlo kratkom razdoblju postale esencijalne za većinu poslovanja.

Europska Unija je ubrzo počela uviđati i širi potencijal digitalnih tehnologija te su najavili novo financijsko razdoblje u kojem se najviše potiče digitalna transformacija i zelena tranzicija.

Digitalizirajte svoje objekte na sljedeće načine:

 • Potaknite goste na beskontaktno plaćanje
 • Umjesto printanih i plastificiranih menija, poželjno je imati QR kod. Na taj način uštedit ćete papir
 • Umjesto ispisa računa, gostima se uz dopuštenje račun može poslati na mail adresu. Takva praksa se već uvelike koristi u zemljama sjeverne i zapadne Europe
Izvor: Unsplash

Veliki problem u ugostiteljstvu stvara i otpad od hrane. Kako bi ga se smanjilo, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost prošle je godine u suradnji s dva hotela u Osijeku i Puli predstavio priručnik pod nazivom „Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“.  Ovo su neki od savjeta koji se mogu primijeniti i u restoranima:

 • pokušajte planirati narudžbe hrane što preciznije te servirajte manju količinu namirnica za koje je vidljivo da ostaju u većim količinama
 • obratite pažnju prilikom posluživanja hrane gostima po pitanju količine hrane koja se stavlja na tanjur
 • promijenite način posluživanja kategorija hrane koje se često bacaju
 • prilikom posluživanja sugerirajte konobarima da s gostima detaljno komuniciraju o načinu pripreme jela, količini priloga i sl., kako bi gosti bili dobro informirani koliku će porciju hrane naručiti
 • provodite stalne edukacije zaposlenika (stalnih i sezonskih) kako bi se poboljšala preciznost mjerenja te održala motivacija za održivost programa smanjenja otpada od hrane u objektu
 • komuniciratjte s gostima putem letaka i natpisa na više jezika te ih na taj način informirajte da objekt ulaže znatne napore kako bi smanjio otpad od hrane
Izvor: Unsplash.com

Navedeni savjeti ne tiču se isključivo turističke sezone, već se sve navedeno može primjenjivati i tijekom cijele godine, a važni su za smanjenje nastanka otpada, posebno onog komunalnog koji završava na odlagalištima. Osim toga, ne samo turisti, već svaki pojedinac bi trebao izbjegavati stvaranje otpada, a uz privatnike i jedinice lokalne samouprave trebali bi se uključiti u edukaciju te na svojim područjima osigurati potrebnu infrastrukturu za pravilno gospodarenje otpadom.

Zašto je miješani komunalni otpad (MKO) problem?

Splitsko-dalmatinska županija u ljetnim mjesecima bilježi povećanje miješanog komunalnog otpada za 86 posto u usporedbi s ostatkom godine. Takav otpad je gotovo nemoguće reciklirati, a često se u njemu nađu plastične boce, staklena ambalaža, papir i organski otpad koji su mogli biti pravilno odloženi u predviđene spremnike. Prema podacima iz Izvješća o provedbi Plana gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 2020. godini na odlagališta je odloženo manje komunalnog otpada nego prethodnih godina, no u njegovom sastavu još se uvijek nalazilo nešto manje od 90 % miješanog komunalnog otpada. To je pa znatno više od cilja postavljenog Planom gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje od 2017. do 2022. godine po kojem je do ove godine na odlagališta planirano odloži manje od 25% mase proizvedenog komunalnog otpada.

Stoga je ključno da jedinice lokalne samouprave, koje su nadležne za uspostavu sustava gospodarenja otpadom koji je u skladu s redom prvenstva gospodarenja otpadom na svojim područjima, u čim krećem roku osiguraju svu potrebnu infrastrukturu, ali i edukaciju koje će dovesti prvenstveno do smanjenja nastanka otpada, a onda i do njegovog pravilnog odlaganja, čime će se osigurati smanjenje MKO-a i učinkovito gospodarenje otpadom na svim razinama.

Smanjenje nastanka otpada i primarna selekcija ključni su i za rad budućeg centra za gospodarenjem otpadom u općini Lećevica koji ima ograničen kapacitet, a trenutna količina miješanog komunalnog otpada koja nastaje u županiji veća od previđenog kapaciteta budućeg Centra. Sav miješani komunalni otpad u Centru će se prije odlaganja obraditi, kako bi postao neutralan za okoliš, što je u skladu sa svim regulativama.

Objavljeno 10. lipnja 2022.

Izvor naslovne fotografije: Arhiva