KAKO POTAKNUTI DIJETE NA PRAVILNO ODVAJANJE OTPADA?

27. siječnja 2023.

Razvoj svijesti o važnosti zaštite okoliša, a samim time i pravilnog gospodarenja otpadom, od najranije životne dobi jedna je od ključnih pretpostavki održive i zdrave budućnosti. Stoga je djeci, bilo da je riječ o najmlađima koji tek spoznaju svijet oko sebe ili onima nešto starijima, vlastitim primjerom, ali i zanimljivim edukativnim sadržajem potrebno usaditi pravilne navike koje će im postati automatske te koje će svojim primjerom širiti dalje na svoju okolinu.

U nastavku donosimo nekoliko savjeta kako djeci približiti važnost pravilnog gospodarenja otpadom na kreativan i zabavan način.

  1. Objasnite djeci važnost pravilnog odlaganja otpada

Kako bi vaša djeca što bolje razumjela zašto je pravilno odlaganje otpada važno, objasnite im na jednostavan način kako otpad nastaje, kako se njegov nastanak može spriječiti, ali i kako se može ponovno iskoristiti samo ako ga se pravilno odloži i pripremi za recikliranje. Potom odvedite djecu u šetnju prirodom ili po gradu te im ukažite na primjere nepravilnog odlaganja otpada i pojasnite posljedice na okoliš. Na internetu možete pronaći i brojne edukativne animirane videozapise o gospodarenju otpadom, a šarene grafike i animirani prikazi otpada na djeci razumljiv način uvelike će vam pomoći u objašnjavanju pravilnog gospodarenja otpadom.

  1. Budite dobar primjer

Davanje pozitivnog primjera najbolji je način za poticanje djece na pravilno gospodarenje otpadom. U slučaju da ih već nemate, nabavite potrebne spremnike za odvajanje otpada – papira, plastike i biootpada. Prikupite različite vrste otpada u domu – od starih novina i računa iz dućana, preko pakiranja od jogurta do ostataka voća te korak po korak objasnite djeci koji otpad ide u koju kantu i zašto. Pritom im pružite priliku da i oni sami otpad pravilno odlože te im usput pojasnite kakav će to učinak imati na okoliš.

  1. Budite kreativni, pretvorite pravilno gospodarenje otpadom u igru

Djeca najbolje uče kad se zabavljaju. Stoga kroz igru naučite djecu zašto je važno otpad pravilno odvajati, ali prije toga i smanjiti njegov nastanak.

Na primjer, možete nagraditi dijete koje najodgovornije odvaja otpad koji se ne može reciklirati u za to predviđeni spremnik.

Osim toga, potaknite djecu da razmišljaju o ponovnoj upotrebi ili prenamjeni otpada od papira te plastične i staklene ambalaže. Od plastične boce, papira, slamke i papira može se napraviti plutajući brod, staklena tegla može poslužiti kao novi spremnik, a od starog papira mogu se napraviti prava mala umjetnička djela koristeći tehniku kolaža. Više zanimljivih ideja potražite na poveznici.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izvor: Unsplash

  1. Organizirajte zajedničko čišćenje ormara i igračaka

Potaknite svoju djecu da prepoznaju odjeću i igračke koje više ne koriste i ponesite ih u humanitarnu udrugu, Crveni križ ili centar za djecu bez odgovarajuće roditeljske skrbi. Objasnite im kako će novo dijete koristiti njihove stare predmete te im pojasnite utjecaj proizvodnje novih predmeta na okoliš. Na taj način potaknite djecu da bolje čuvaju svoje igračke, da se sa svojim vršnjacima mijenjaju za predmete i dijele sa onima koji su u potrebi. S ciljem smanjenja nastanka otpada, akciju razmjene igračaka i odjeće možete pokrenuti u cijeloj zajednici.

  1. Pokrenite akciju čišćenja okoliša u vašoj sredini

Kako biste djeci ukazali na odgovorno ponašanje u zajednici, iskoristite tople zimske vikende i pokrenite zajedničko čišćenje plaže u blizini. Potaknite svoju djecu da pozovu svoje vršnjake, prijatelje i njihove roditelje te proširite pozitivan utjecaj u cijeloj sredini. Na taj ćete način sudjelovati u edukaciji ostalih o pravilnom gospodarenju otpadom te očuvati prirodu i okoliš.

Akcije s ciljem čišćenja okoliša, smanjenja nastanka otpada i pravilnog odlaganja pozitivni su iskoraci u zajednici, koji su potrebni kako bi se uspostavio učinkovit sustav gospodarenja otpada.

Objavljeno: 27. siječnja 2023.