ODRŽANO SVEČANO URUČENJE UGOVORA O SUFINANCIRANJU PROJEKATA

20. kolovoza 2024.

Dana 23. srpnja 2024. godine u Hotelu Le Méridien Lav Split, u nazočnosti predsjednika Vlade RH Andreja Plenkovića i splitsko-dalmatinskog župana Blaženka Bobana, ministrica zaštite okoliša i zelene tranzicije Marija Vučković i direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen uručili su šest ugovora za sufinanciranje projekata na području Splitsko-dalmatinske županije.

Ugovor o privremenom sufinanciranju projekta Centar za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji je u ime REGIONALNOG CENTRA ČISTOG OKOLIŠA d.o.o. na svečanoj dodjeli preuzeo direktor Ivan Vukorepa.

Ministrica Vučković je istaknula kako se radi o važnim projektima kojima se osiguravaju sredstava za daljnji nastavak izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici, projekte razvoja pametnih rješenja u gradovima i razvoja održive posjetiteljske infrastrukture u zaštićenim područjima. „Samo zajedničkim snagama možemo ostvariti ciljeve zelene i digitalne tranzicije te formirati održivo društvo u cjelini”, rekla je ministrica Vučković.

„Očuvanje okoliša, zelena tranzicija i održiv gospodarski razvoj prioriteti su politike Vlade, a samim time i Fondovih programa kojima se doprinosi ostvarenju ciljeva Zelenog plana. I današnjih 6 ugovora ukupno vrijednih oko 3 milijuna eura koje uručujemo korisnicima važna su karika u ostvarivanju tih ciljeva i podizanju naših ekoloških standarda“, izjavio je direktor Balen. 

Najviše sredstava, čak 2,7 milijuna eura, osigurano je za nastavak izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Lećevica, čijom izgradnjom će Splitsko-dalmatinska županija dobiti zaokružen sustav, sličan onom kakav imaju Šibensko-kninska i Zadarska županija. Većina sredstava za izgradnju Lećevice, kao i kod ostalih centara, osigurana je iz europskih fondova, a Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, u suradnji s Ministarstvom zaštite okoliša i zelene tranzicije, pokriva dio nacionalne komponente.