REGIONALNI CENTAR ČISTOG OKOLIŠA I ŽUPAN SPLITSKO-DALMATINSKE ŽUPANIJE PREDSTAVILI RADOVE NA LOKACIJI BUDUĆEG CENTRA ZA GOSPODARENJE OTPADOM

14. prosinca 2023.

Na gradilištu veličine 250 000 m2 župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban i direktor Regionalnog centra čistog okoliša d.o.o. Ivan Vukorepa predstavili su radove koji su u punom jeku na lokaciji budućeg Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u Kladnjicama, općina Lećevica.

Deseci strojeva već gotovo godinu dana marljivo rade kako bi se radovi u prvoj fazi izgradnje centra završili, a završetak izgradnje cijelog Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji zajedno sa 6 pretovarnih stanica, stavljanje u pogon kompletnog postrojenja te probni rad planiran je za 2026. godinu, poručio je na konferenciji za medije Ivan Vukorepa, direktor REGIONALNOG CENTRA ČISTOG OKOLIŠA d.o.o.

„Izgradnja CGO-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji je strateški nacionalni i županijski projekt i sufinanciraju ga Europska unija i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što potvrđuje njegovu usklađenost s pozitivnim zakonima i strategijama gospodarenja otpadom. Trenutačni način gospodarenja otpadom je neodrživ i nema alternative CGO-u – njegovom će se izgradnjom postaviti temelji za održivo gospodarenje otpadom na području naše županije. Planirani dovršetak radova na svim lokacijama za prvu fazu je drugi kvartal 2024. i naše ekipe na terenu poduzimaju sve da se držimo tog roka“. 

Sudionici konferencije za medije obišli su radove koji se trenutno izvode na upravno servisnoj zoni, infrastrukturi, obodnim prometnicama te odlagališnim plohama. Završni radovi na odlagališnim plohama uključuju ugradnju glinenog pokrova, bentonitnog tepiha, HDPE folija, senzora za detekciju curenja te geotekstila, a u tijeku su i radovi na servisnoj zgradi, upravnoj zgradi, izgradnji reciklažnog dvorišta te parkirališta za kamione. Radove izvodi Zajednica gospodarskih subjekata: SARAĐEN d.o.o., GH Holding d.o.o. i VGP DRAVA Ptuj d.o.o. ugovorene vrijednosti 20.648.632,03 eura bez PDV-a, a samo izvođenje radova prati i Ugovor o uslugama stručnog nadzora gradnje CGO u SDŽ sklopljen sa Zajednicom gospodarskih subjekata: EPTISA ADRIA d.o.o., INSTITUT IGH d.d. i INVESTINŽENJERING d.o.o., a izvođenje radova na tri pretovarne stanice prate ugovori o uslugama stručnog nadzora sklopljeni sa tvrtkom INSTITUT IGH d.o.o.

„Prva faza projekta bit će završena u proljeće 2024. a što se tiče cjelovitog projekta zasigurno do zatvaranja Karepovca, što nam je glavni i osnovni cilj. No, ovo je samo jedan dio projekta jer imamo i 6 pretovarnih stanica (PS) na području Splitsko-dalmatinske županije, a tri su već u punoj izgradnji: Brač, Sinj, Zagvozd, dok će se za ostale tri: Vis, Hvar i Split, raspisati javna nabava u drugoj fazi projekta“, poručio je Blaženko Bobanžupan Splitsko-dalmatinske županije i izrazio zadovoljstvo tehnologijom koja se koristi u izgradnji CGO-a.

Dodao je da projekt izgradnje CGO-a neće imati smisla ako ne budemo na vlastitom kućnom pragu vodili brigu o zbrinjavanju otpada.

Direktor RCČO-a Ivan Vukorepa naglasio je da je odlagališna ploha na mjestu budućeg CGO-a u Lećevici najsigurnija u smislu zaštite te dodao da na ovom projektu rade najrelevantniji stručnjaci vezani za gospodarenje otpadom.

„Uz podršku Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Splitsko-dalmatinske županije predano radimo na dovršavanju prve faze, a istovremeno naši timovi rade na pripremi i revidiranju postojeće dokumentacije za drugu fazu projekta. U izradi je revizija studije izvedivosti koja je krunski dokument koji će definirati same hodograme, datume raspisivanja nabave za drugu fazu te sami završetak projekta“, zaključio je direktor Vukorepa.

Druga faza realizacije projekta obuhvaća raspisivanje međunarodnih natječaja za završetak građenja CGO u Splitsko-dalmatinskoj županiji te izgradnju tri pretovarne stanice u Splitu, Hvaru i na Visu. Također je u planu i nabava pokretne opreme za CGO i šest pretovarnih stanica.

Izgradnjom Centra za gospodarenje otpadom za potrebe cijele županije stvorit će se uvjeti za sanaciju i zatvaranje svih postojećih neusklađenih odlagališta na tom području, a njegovim dovršetkom bit će ukupno otvoreno oko 100 novih zelenih radnih mjesta.

Ukupna procijenjena vrijednost Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji bila je 611.419.690,00 kuna/81.149.338,38 eura dok su ukupni prihvatljivi troškovi 454.129.208,00 kuna/60.279.303,87 eura. U skladu s važećim Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava KK.06.3.1.10.0001, Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda (OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.) u visini od 71,0146199 % ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 322.498.130,90 kuna/42.802.857,64 eura. U financiranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 86.218.156,28 kuna/11.443.115,84 eura (18,9853801 %) i Splitsko-dalmatinska županija sa 45.412.920,82 kuna/6.027.330,39 eura (10%) te Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije s 10.000.000,00 kuna/1.327.228,08 eura.

Objavljeno: 14.12.2023.