Tribina s kandidatima za gradonačelnika Splita: Karepovac se mora sanirati, Centar u Lećevici izgraditi, a otpad odvojeno prikupljati

11. svibnja 2017.

Marijana Puljak bi i kaznama prislila građane da odvojeno prikupljaju otpad, dok su ostali skloniji edukaciji i nagradama

Građanska inicijativa ‘Karepovac – drugo lice Splita’ organizirala je tribinu na koju su pozvali kandidate za gradonačelnika Splita s namjerom da iz prve ruke dobiju odgovore vezane uz sanaciju Karepovca i poboljšanje kvalitete života u istočnim gradskim kotarevima. Svi su se složili da je sanacija splitskog odlagališta otpada jedan od najvažnijih problema grada pod Marjanom, a većina smatra da se treba ići u kompletnu sanaciju Karepovca i izgradnju Centra za gospodarenje otpadom u Lećevici.

Bivši gradonačelnik i kandidat Splitske stranke, Ivo Baldasar, podsjetio je da je Gradsko vijeće prihvatilo mehaničko biološki način sanacije koja, po njemu, može početi. Tvrdi da na računu Grada ima 85 milijuna kuna namijenjenih za sanaciju te da bi se do kraja godine trebalo prikupiti potrebnih 105 milijuna kuna. Ističe kako se ugovor s drugim gradovima koji odlažu otpad na Karepovcu trenutno ne može raskinuti, te da će se razdoblje do otvaranja Centra riješiti higijenskom plohom koja može primiti smeće najviše 2 i pol godine.

Aida Batarelo, donedavna Baldasarova zamjenica i kandidatkinja SDP-a i HNS-a, kaže da je Grad u minusu i da nema novca za sanaciju kao što tvrdi Baldasar.
– Čim postoji obveza, ona se mora izvršiti, samo je pitanje kada – upozorava ona.

Da bi se od smeća ostvario profit, uvjerena je, nužna je edukacija građana o odvojenom prikupljanju otpada, a po pitanju smeća koje drugi gradovi odlažu na Karepovcu smatra da se treba vidjeti bi li raskidanje ugovora imalo više štete ili koristi.

Andro Krstulović Opara (HDZ) misli da Karepovac treba sanirati prema natječaju koji će se dovršiti krajem svibnja. Kaže da je jedna od prvih odluka s kojima će se novi gradonačelnik suočiti raskidanje ugovora s drugim gradovima iz županije koji odlažu na Karepovcu.
– Gradske službe nisu ažurno tražile od drugih gradova ispunjavanje ugovornih obveza. Redefinirat ćemo ugovore tako da smanjimo broj gradova koji odlažu na Karepovcu – najavio je Krstulović Opara.

Marijana Puljak (Pametno) rekla je da su oni podržali predloženo pokretanje sanacije Karepovca jer alternative nema, a građane bi i kaznama prisilila na odvojeno prikupljanje otpada.
– Moramo prekinuti s prepucavanjima tko je kriv. Cijeli prostor treba konačno sanirati, izgraditi Lećevicu, a uz sanaciju na kućnom pragu odvajati otpad – kazala je Puljak i podsjetila na odluku Gradskog vijeća o ukidanju ugovora s drugim gradovima koji otpad dovoze na Karepovac uz mogućnost sklapanja novog ugovora s onim gradovima koji se obvežu dovoditi sortirani otpad.

Ante Čikotić, kandidat Mosta, upozorio je da je Split najgori grad u Hrvatskoj kada je u pitanju odvojeno prikupljanje otpada, a uvjeren je kako je ključ promjene podizanje svijesti.
– Da bi do toga došlo, potreban je politički konsenzus – rekao je.

Jure Šundov (HGS) je na tribinu došao umjesto Željka Keruma, a pojasnio je kako su bili suzdržani kada je Gradsko vijeće glasalo o Karepovcu jer im je prihvatljiva jedino potpuna sanacija. Smatra da Split može primati tuđe smeće, ali to ima pravo i naplatiti. Problem vidi i u tome što u Hrvatskoj ne postoji burza otpada.

Dok većina kandidata smatra kako bi Split trebao imati suvlasnički dio u Lećevici, Baldasar i Čikotić se ne slažu s tim. Oni su uvjereni kako bi to za Split samo predstavljalo dodatni trošak.

Mihael Darko Burazin, kandidat Obiteljske stranke, Zelene liste i Hrasta, vjeruje da se ljudi trebaju educirati, da trebaju postojati reciklažna dvorišta kako bi se u startu dovozila manja količina otpada. Za razliku od Marijane Puljak, Pjero Baranović, koji je na tribinu došao umjesto Gorana Jugovića (Dišpet), smatra da bi se puno više postiglo nagradama nego kaznama, a uvjeren je da bi korištenje plazme za sanaciju odlagališta dugoročno moglo donijeti značajne prihode

Izvor: dalmatinskiportal.hr