RFID narukvica kao mini računalo za odvezeni otpad

13. rujna 2017.

Radiofrekvencijska identifikacija (RFDI) u logistici, medicini, odlaganju otpada… bit će i tema skore konferencije u Zagrebu.

Količina odvezenog otpada u skorijoj bi se budućnosti u Hrvatskoj mogla očitavati i s pomoću narukvice. Nakon što je u svibnju ove godine konačno donesena Uredba o gospodarenju komunalnim otpadom, kojim se, između ostalog, propisuje način evidencije te izvještavanje o odvozu komunalnoga i drugog otpada, komunalcima se na tržištu nude već brojna rješenja.

Neka podrazumijevaju opremanje vozila RFID opremom (koja se koristi tehnikom radiofrekvencijske identifikacije između prijenosnih računala i host memorija), neka očitanja čipiranih kanti i kontejnera ručnim mobilnim terminalima s RFID i barkod čitačem, a neka RFID narukvice. Imaju ih, doznajemo, već Italija, Poljska, Španjolska… U Hrvatskoj je softversko rješenje za RFID narukvicu osmislila zagrebačka tvrtka Selmet. Direktor Veljko Bituh kaže kako se njihov softver lako integrira u informatičke sustave tvrtki koje se bave odvozom otpada, a ujedno je i najjeftinije i najjednostavnije rješenje s kojim se nadaju osvojiti i regiju. – RFID narukvica zapravo je mini računalo s RFID čitačem koje ne smeta pri radu i rukovanju s kantama i vrećama jer se nosi kao narukvica, a ujedno evidentira svaki odvoz i bežično šalje podatke u nadređeni sustav – kaže on, ističući kako se to rješenje vrlo brzo može primijeniti i integrirati u praksi. Djelatnik ima obje ruke slobodne za rad i premještanje kanti i kontejnera te se približavanjem na definiranu udaljenost obavlja automatsko očitanje. Prikupljeni se podaci šalju u nadređeni informatički sustav za kasniju obradu, statistiku i fakturiranje. Logistika, trgovina, bankarstvo, auto- i avioindustrija, prijevoz, medicina, proizvodnja hrane te mnogi drugi sektori nezamislivi su danas bez upotrebe RFID-a, koji je nasljednik popularnog barkoda, te je kao tehnologija budućnosti tema i skore konferencije u zagrebačkom Westinu, 19. rujna.

Izvor: www.vecernji.hr