PRIRUČNIK SPRJEČAVANJE NASTANKA OTPADA OD HRANE PRILIKOM OBAVLJANJA TURISTIČKO-UGOSTITELJSKE DJELATNOSTI

3. rujna 2014.

U sklopu projekta Data collection on food waste statistics, koji za cilj ima uspostavljanje detaljnije i pouzdanije statistike o otpadu od hrane, Agencija za zaštitu okoliša pripremila je priručnik Sprječavanje nastanka otpada od hrane prilikom obavljanja turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Priručnik je namijenjen turističko-ugostiteljskom sektoru – restoranima, hotelima, kantinama, poslovnim udrugama u ovome sektoru, ali moguća primjena savjeta i informacija iz ovoga priručnika nije ograničena isključivo na tvrtke čija je primarna djelatnost ugostiteljska već i na primjerice, fakultete, škole, bolnice i slične ustanove u kojima se također pripremaju i/ili poslužuju hrana i piće.

Priručnik daje određene osnovne informacije vezane za sprječavanje nastanka otpada od hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti u smislu pripremanja hrane i pružanje usluga prehrane, cateringa i sl.
Naglasak je na sprječavanju nastanka otpada od hrane ali obuhvaćeno je i sprječavanje nastanka drugih vrsta otpada iz turističko-ugostiteljskog sektora.

U manjoj mjeri priručnikom je obuhvaćen i kraj životnoga ciklusa prehrambenih proizvoda kroz sažetak najznačajnijih informacija o ekološki najprihvatljivijem načinu gospodarenja otpadom od hrane.

Priručnik Sprječavanje nastanka otpada od hrane prilikom obavljanja turističko-ugostiteljske djelatnosti