Potpisan ugovor za projektiranje i građenje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 1. fazi realizacije

6. prosinca 2022.

U prostorijama Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost potpisan je ugovor za projektiranje i građenje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji u 1. fazi realizacije. Ugovor vrijedan 155.577.118,70 kuna bez PDV-a potpisali su direktor REGIONALNOG CENTRA ČISTOG OKOLIŠA d.o.o. Ivan Vukorepa te Marko Sarađen ispred Zajednice ponuditelja SARAĐEN d.o.o., GH Holding d.o.o. i VGP DRAVA Ptuj d.o.o., čija je ponuda odabrana u postupku javne nabave kao ekonomski najpovoljnija. Rok za dovršetak radova je 14 mjeseci.

Direktor REGIONALNOG CENTRA ČISTOG OKOLIŠA d.o.o. Ivan Vukorepa zahvalio je svima prisutnima, posebice Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Splitsko-dalmatinskoj županiji na pomoći oko pripreme i dosadašnje provedbe projekta te naglasio: „Svjesni smo da je ovo tek početak i da nas čeka još izazova, ali puno smo posla napravili u proteklih šest mjeseci te s jednakim optimizmom i upornošću nastavljamo dalje. Sve naše aktivnosti koje provodimo su u skladu s vremenskim rokovima koje smo postavili još u travnju i vjerujemo da ćemo s partnerima iz odabrane Zajednice ponuditelja uspješno privesti kraju ovu prvu fazu realizacije Centra“.

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Luka Balen, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban sa suradnicima te dožupan Ante Šošić. Ministar Filipović ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo početkom gradnje još jednog, ukupno sedmog od planiranih 11 Centara za gospodarenje otpadom u Hrvatskoj, naglasivši kako će MINGOR, koji sudjeluje i u sufinanciranju projekta, kao i Fond nastaviti podržavati ovaj i ostale projekte kojima je cilj kvalitetno gospodarenje otpadom i zaštita okoliša.

Ključna institucija u realizaciji svih Centara za gospodarenje otpadom je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji je ujedno i posredničko tijelo za nadzor i provedbu projekta. „Nakon nedavno potpisanih ugovora za projektiranje i izvođenje radova za centre u Dubrovačko-neretvanskoj i Karlovačkoj županiji, ovo je treći ugovor koji je potpisan u kratkom roku, a kojim će biti zaokružen sustav gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji. U ukupnoj strukturi prihvatljivih troškova izgradnje Centra, za koja su sredstva većinom osigurana iz europskog Kohezijskog fonda, Fond za zaštitu okoliša će participirati s 86 milijuna“, izjavo je direktor Fonda Luka Balen te poručio kako svi uključeni u realizaciju Centra i dalje mogu računati na stručnu podršku kolega iz Sektora za EU, ali kolega koji imaju ulogu Posredničkog tijela.

Važnost Centra u općini Lećevica naglasio je i župan Boban, koji je zahvalio i Ministarstvu i Fondu, ali i kolegama iz Županije, na pomoći oko pripreme i dosadašnje realizacije Centra te je istaknuo: „Svi koji ste sudjelovali u dosadašnjoj realizaciji ovog Projekta znate s čime smo se sve susretali, ali zahvaljujući mladim snagama i u Ministarstvu i Fondu i REGIONALNOM CENTRU ČISTOG OKOLIŠA d.o.o., uz iskustvo i savjete kolege dožupana Šošića, stavljena je točka na početak ovog Projekta, a to je današnje potpisivanje ugovora. Vjerujem da će odabrane tvrtke, s obzirom na dosadašnje iskustvo, dobro odraditi posao, ali ćemo ih budno pratiti dok budu projektirali i gradili te im izraziti veliku zahvalu kad prvu fazu privedu kraju“.

Osim samog Centra, u sklopu projekta izgradit će se i šest pretovarnih stanica. Tako su u studenom za njih tri za koje su ishođene građevinske dozvole pokrenuti postupci javne nabave za građenje i stručni nadzor građenja čiji se dovršetak, odnosno odluke o odabiru i potpisivanje ugovora, očekuju do kraja godine. „Sve napore koje smo poduzeli u proteklih šest mjeseci, a koji su kulminirali današnjim potpisivanjem ugovora, usmjerili smo u to da u idućoj godini upravljamo s četiri gradilišta, dok istovremeno radimo na finalizaciji potrebne dokumentacije za 2. fazu realizacije Centra“, zaključio je Vukorepa.

Ukupna procijenjena vrijednost Projekta izgradnje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji je bila 611.419.690,00 kuna, dok su ukupni prihvatljivi troškovi 454.129.208,00 kuna. U skladu s važećim Ugovorom o dodjeli bespovratnih sredstava KK.06.3.1.10.0001, Projekt se sufinancira bespovratnim sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda (OP Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020.) u visini od 71,0146199 % ukupno prihvatljivih troškova, odnosno 322.498.130,90 kuna. U financiranju sudjeluju još i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 86.218.156,28 kuna (18,9853801 %) i Splitsko-dalmatinska županija sa 45.412.920,82 kuna (10 %) te Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije s 10.000.000,00 kuna.

Objavljeno: 6. prosinca 2022.