Ovih blagdana prirodi poklonite čist okoliš

13. prosinca 2021.

Svake blagdanske sezone vraćamo se dobrim, ali i onim manje dobrim starim navikama – kupnji božićnih drvca, ukrasa i darova za nama drage ljude, ali i generiranju prekomjerne količine otpada preostale nakon blagdana. Čak 25% više otpada, naime, stvara se upravo za vrijeme blagdanske sezone, što nam pokazuje da u procesu darivanja nenamjerno postajemo neodgovorni prema okolišu.

Stoga ove godine razmislite o drugačijem pristupu, odnosno prije bilo kakve kupnje, osim o tome koliko će razveseliti vaše najbliže, razmislite i o tome kakve će posljedice imati po okoliš. U nastavku vam donosimo par savjeta kako smanjiti količinu otpada koja nastaje u vrijeme blagdana.

  1. Smanjite količinu otpadnog papira!

Umjesto kupovine novog papira za omatanje, odlučite se za reciklirani ili pokušajte iskoristiti ono što već imate kod kuće, kao što su stari časopisi ili novine. Nakon što poklone odmotate, višak papira ili pospremite za iduću priliku ili ga pravilno odložite u plavi spremnik, kako bi se mogao reciklirati.

Recikliranje papira je, naime, učinkovita praksa kojom štedimo na materijalu i čuvamo okoliš. Preduvjet za recikliranje je pravilno odlaganje papira u za to predviđene spremnike. Tako odložen papir može se reciklirati i nekoliko puta, pritom zadržavajući svoju izvornu kakvoću, što ga čini idealnim materijalom za taj postupak.

Osim samog papira, ponovno se mogu iskoristiti i stare kutije za poklone, od kojih se, primjerice, mogu napraviti čestitke ili ceduljice s imenima koje ćete zalijepiti na darove.

  1. Pripazite na plastiku!

Novogodišnje proslave podrazumijevaju poklone, ali i proslave i domjenke koji nerijetko generiraju veće količine plastike. Iako je uvijek moguće pronaći alternativu napravljenu od prirodnih materijala koji su manje štetni za okoliš, ako već ne možete bez plastike, vodite računa da je nakon upotrebe pravilno odložite u žuti spremnik.

I da – ako ste djetetu poklonili igračku, karton od pakiranja ide u plavi, a plastični prozirni otvor u žuti spremnik.

  1. Odaberite najbolje božićno drvce!

Iako svi volimo da nam dom miriše po šumi, nabavka rezanog živog drvca više ne bi trebala biti prva opcija. Osim što prekomjernom sječom možemo narušiti ravnotežu šume, nakon što blagdani prođu, takva drvca najčešće završe nepravilno odložena uz ceste u velikim gradovima, stvarajući problem i stanovnicima i komunalnim društvima. Tako Hrvati, primjerice, godišnje kupe preko 100.000 božićnih drvca te na njih potroše više od 50 milijuna kuna, samo kako bi nakon nekoliko dana završila na cesti, pored kontejnera.

Ako se već i odlučite za kupnju živog rezanog drvca, nakon blagdana provjerite na stranicama lokalnog komunalnog poduzeća kako ga pravilno odložiti ili borove grane i iglice, koje su odličan izolator topline u zimskim danima, iskoristite u svom vrtu kako biste zaštitili cvijeće, voćke ili druge trajnice.

Alternativa živom rezanom boru je onaj u tegli, koji se može koristiti više godina ili nakon korištenja vratiti u svoje prirodno stanište te umjetna božićna drvca koja postaju sve popularnija. Iako su napravljena od neželjene plastike, takva drvca mogu se koristiti dugi niz godina, a ako nam u nekom trenu više i ne budu odgovarala za životni prostor, od njih se mogu napraviti vijenci za stol ili vrata, ukrasi za pakiranje poklona ili se mogu iskoristiti na neki drugi način te u konačnici pravilno odložiti nakon što ih više ne budemo trebali.

  1. Pazite na potrošnju energije!

Blagdani su poznati po povećanoj potrošnji, ali određeni troškovi se ipak mogu izbjeći ili smanjiti. Jedan od njih je potrošnja električne energije uzrokovana brojnim lampicama kojima ukrašavamo dom, ali i grijanjem, igračkama i ostalim artiklima koji koriste energiju.

Stoga prilikom kupnje električnih proizvoda birajte one iz višeg energetskog razreda, koristite LED žarulje, a poklanjajte igračke za koje nije potrebna dodatna potrošnja energije. Naravno, kad napuštate dom isključite lampice, a grijanje smanjite – okoliš i novčanik će vam biti zahvalni.

  1. Smanjite bacanje hrane!

Blagdansko vrijeme je vrijeme darivanja, ali i vrijeme obilja u kojim se pripremaju i konzumiraju velike količine hrane, pića i kolača. Nažalost, rijetko kada pojedemo sve što smo kupili i pripremili, pa zato ne čudi podatak da minimalno preko 50% otpada od hrane nastane u kućanstvima. Kako biste ovih blagdana smanjili količinu otpada od hrane, slijedite par jednostavnih savjeta:

  • planirajte kupovinu unaprijed i kupujte razumno, bez stvaranja nepotrebnih zaliha
  • količinu hrane koju ćete pripremiti planirajte prema broju osoba koje ću je konzumirati
  • ostatke hrane pravilno odložite u hladnjak, kako biste je mogli naknadno konzumirati ili od nje pripremiti neko drugo jelo; ono što nećete iskoristiti u narednih dan-dva zamrznite

I ne zaboravite – organske otpatke od hrane kompostirajte ili odložite u smeđi spremnik za biootpad.

Savjeta je puno, a truda potrebno svega malo kako biste ovih blagdana prirodi poklonili čist okoliš!

Objavljeno: 13. prosinca 2021.