Lećevici lokacijska dozvola – mogla bi proraditi tek 2020. godine

4. listopada 2017.

Za splitsko odlagalište otpada Karepovac izabran je izvođač radova, a Centar za gospodarenje otpadom u Lećevici dobio je lokacijsku dozvolu. Ovo se smatra velikim pomakom u uvođenju cjelovitog sustava gospodarenja otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Za Karepovac se čeka potpisivanje ugovora s izvođačem. Radi se o zajedničkoj ponudi tvrtke Eurco iz Vinkovaca i splitskoga G.T. Tradea.

U vezi s Centrom u Lećevici stekli su se uvjeti za raspisivanje niza natječaja. Direktor regionalnog centra čistog okoliša Tomislav Šuta kazao je da je dosad pribavljeno najmanje stotinu dokumenata, a provedeni su i deseci upravnih postupaka, sve pod nadzorom Europske komisije. Lokacijska dozvola znatno je ubrzala proces, ali građevinski radovi u Lećevici neće početi prije sljedeće jeseni, a to znači kako centar neće biti otvoren do prvoga siječnja 2019. godine. Realno bi bilo očekivati tijekom 2020. da se to pusti u rad, dodao je.

Centar u Lećevici bit će, kažu, najsuvremenije, vodonepropusno postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada iz 55 gradova i općina. Župan Blaženko Boban očekuje nove bune stanovništva u Zagori, ali vjeruje struci.

Ima jedna izreka – “Boj se vuka, boj se lisice-nikad u šumu!” Mi to sad moramo rješavat. Ja očekujem od tih koji će bit destruktivci, da oni ponude rješenje Karepovca, da oni ponude rješenje Mojanke, da oni ponude rješenje za svih ostalih 14 lokacija, kazao je Boban.

Petnaest odlagališta u županiji i dalje predstavljaju opasnost za zdravlje ljudi. A mogu se, prema dosadašnjim informacijama, zatvoriti i sanirati tek kad zaživi Centar u Lećevici.

Izvor: vijest.hrt.hr (klik za video)