Zaustavimo bacanje hrane – Europski tematski dani prevencije i smanjenja otpada 2014.

7. studenoga 2014.

Oko trećine globalno proizvedene hrane propadne ili se baci što je sustavno gubljenje resursa poput tla, vode, energije i ljudskog rada. Diljem svijeta, 842 milijuna ljudi pati od kronične gladi što znači da svaka osma osoba ne dobiva redovito dovoljno hrane za normalan, aktivan život dok Europljani istovremeno unose dvostruko više hrane nego što zahtijevaju prehrambene potrebe modernog čovjeka.

Dovodeći u vezu ove brojeve postaje jasno kako bi se svi gladni ljudi ovoga svijeta izvukli iz pothranjenosti s manje od četvrtine hrane koja se baci u Sjedinjenim Državama, Ujedinjenom Kraljevstvu i Europi.

Upravo stoga u 2014. godini tematski dani prevencije bave se problemom bacanja hrane i kako ga spriječiti.

I Agencija za zaštitu okoliša uključila se u aktivno rješavanje ovoga problema na nekoliko načina.

Vodič za sprječavanje nastanka otpada za kućanstva namijenjen je svima, a osim što smanjuje opterećenja na okoliš i pozitivno utječe na očuvanje okoliša značajno štedi i kućni budžet.

U sklopu projekta Data collection on food waste statistics, koji za cilj ima uspostavljanje detaljnije i pouzdanije statistike o otpadu od hrane, Agencija je pripremila priručnik Sprječavanje nastanka otpada od hrane prilikom obavljanja turističko-ugostiteljske djelatnosti.

Priručnik je namijenjen turističko-ugostiteljskom sektoru – restoranima, hotelima, kantinama, poslovnim udrugama u ovome sektoru, ali moguća primjena savjeta i informacija iz ovoga priručnika nije ograničena isključivo na tvrtke čija je primarna djelatnost ugostiteljska već i na primjerice, fakultete, škole, bolnice i slične ustanove u kojima se također pripremaju i/ili poslužuju hrana i piće.

Priručnik daje određene osnovne informacije vezane za sprječavanje nastanka otpada od hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti u smislu pripremanja hrane i pružanje usluga prehrane, cateringa i sl. Naglasak je na sprječavanju nastanka otpada od hrane ali obuhvaćeno je i sprječavanje nastanka drugih vrsta otpada iz turističko-ugostiteljskog sektora. U manjoj mjeri priručnikom je obuhvaćen i kraj životnoga ciklusa prehrambenih proizvoda kroz sažetak najznačajnijih informacija o ekološki najprihvatljivijem načinu gospodarenja otpadom od hrane.
Izvor: AZO (http://www.azo.hr/ZaustavimoBacanjeHrane01)